På næste lørdag har jeg fødselsdag. Og jeg vil fejres. Så jeg har helt uden at tale med min mand om det, besluttet at han skal tage op til min far og mor og overnatte der i en nat sammen med vores børn. Og så skal jeg have nogle veninder på besøg til en rigtig tøsemiddag med lækkerier, god vin, dans og massevis af sladder. Vi bliver 5. Og jeg glæder mig allerede.Har købt lidt forskelligt isenkram her.

Menuen

Jeg er ved at planlægge menuen. En af mine veninder er konstant på slankekur, så der skal helt sikkert laves salater uden dressing! En anden er meget kræsen. Det volder lidt problemer. De to andre er sådan lidt ligeglade med, hvad de får at spise – så længe de bare får lov til at drikke god vin og sladre om alle de andre veninder, som ikke kan komme til min fødselsdagsfest, så skal de nok sørge for, at vi får nogle gode grin.

Jeg er ikke helt sikker på, hvad jeg skal servere for dem ud over salat selvfølgelig. Det finder jeg nok ud af. Men jeg ved helt præcist, hvordan mit fødselsdagsbord skal se ud. Det skal være smukt og meget feminint. Jeg har sådan et stel, der er i fransk landstil. Du ved, sådan noget med bløde pastelfarver på motiverne. Det er meget gammelt, og der er enkle, små skår i det. Det gør ikke noget. Jeg bruger det sjældent. Og kun til særlige lejligheder. Jeg købte det for mange år siden, dengang jeg var i Frankrig. Jeg fandt det på et loppemarked. Det er kun mig, der kan lide stellet. Resten af min familie synes, at det er hæsligt.

Smart i en fart

De vil bare have noget smart og funktionelt. De kan slet ikke forstå eller se charmen i historien, som det fortæller. Sådan noget med, at det er blevet brugt til dagligt af en vinbondes familie et eller andet sted i Sydfrankrig. Nu befinder det sig så her i midten af København, hvor det kun bliver brugt ved særlige lejligheder. Når jeg kigger på stellet, så får jeg billeder på nethinden af idylliske landskaber med vinmarker, lavendler og smukke kyststrækninger, hvor man kan bade og nyde varmen. Provence – hvad ellers?
Og ja – her er så temaet for, hvad jeg skal servere for mine veninder: De skal ikke have, retter fra det franske landkøkken. Nej. Men retter fra det forfinede gourmetkøkken. Jeg går ud i mit køkken og finder mine kogebøger frem.

Mine stegepander

Jeg finder nogle af mine yndlingssites med madopskrifter frem på min tablet. Jeg tjekker, at jeg har stegepander nok. Jeg kan ikke finde min grillpande. Måske har jeg lånt den til en veninde. Men jeg har en grill. Og det er nok også bedre. Grillede grøntsager – det er hverken for fedt, og det er typisk fransk. Og det smager fantastisk, hvis man har de rigtige krydderurter at krydre dressingen – til os, der gerne vil have dressing – med. Jeg begynder at få samlet ideer sammen til menuen. Det bliver lækkert. Jeg skal bare lige finde et stykke papir og begynde at skrive en indkøbsseddel, så jeg ikke glemmer noget.

Disclaimer