Sommetider hører jeg horrible historier og bander, der svindler og bedrager mennesker – for eksempel denne. Det hænder, at nyhederne kommer til at fortælle os om, at der har været advokater involveret i bedragerierne. Og ja, der er skurke inden for alle brancher. Senest hørte jeg om en bande, der opkøbte gamle ejendomme. De istandsatte ejendommene ganske lidt og solgte dem videre til skyhøje priser. Der var ingen af handlerne, der ikke gik igennem en advokat.

Fejl og mangler

Når køberne så opdagede forskellige fejl og mangler ved ejendommen, de havde købt, blev de så mødt af en anden advokat, som ikke kunne forsvare deres sag tilstrækkeligt godt. Køberne led under at have fået rigtigt mange ekstra omkostninger. Og selv om vi faktisk har en lovgivning, der sigter på at få omkostninger til udbedring af fejl og mangler ved fast ejendom, så blev den aldrig brugt i de pågældende sager. Bedrageriet blev opdaget ved et tilfælde. Der var nemlig en borger, som (måske naivt) var meget ærlig og opgave, hele købesummen til skattevæsenet. Det skal man nemlig her. Og skattemyndighederne blev lidt mistænksomme. De fik nemlig en kopi af købekontrakten og kunne se, hvem sælgerne var. De gravede derfor i sagen og kom frem til, at handlerne med ejendomme, der er fyldt med fejl, har stået på i flere år.

Skattemyndighederne gav sagen videre til bagmandspolitiet, som gravede videre. De kunne hurtigt se, at staten er blevet snydt for adskillige millioner kroner i ejendomsskat. De kunne også se, at nogle af bandemedlemmerne havde levet over evne i årevis.
Det førte naturligvis til, at bandemedlemmerne blev arresteret. De er nu blevet anklaget for bedrageri. De skal for en domstol. Men inden da skal der køres endnu flere undersøgelser. For det er ikke kun advokater, der har snydt. Det er også ejendomsmæglere og naturligvis også nogle offshore-selskaber, som vi aldrig har hørt om.

Forsvarsadvokat

Advokaterne, som er anklaget, har sagt nej tak til at få en forsvarsadvokat. Jeg tror, det er lidt dumt af dem. De ville stå bedre, hvis de valgte at få en helt udenforstående person til at forsvare dem. Som de fremstår nu, i mediernes lys, så er de en sammenspist bande, der er kyniske og ikke tror på, at retfærdigheden kommer til at sejre.

Får de måske naive købere erstatning for de summer, de har måttet punge ud med, så deres nye ejendomme kan blive lovlige? Nej, det gør de sikkert ikke. De har ikke undersøgt sagerne grundigt nok. De har måttet betale for deres fejl. I det mindste får de ikke flere udgifter. Det er da altid noget. Men at de er blevet vildledt, kan de måske få lidt erstatning for. De har jo betalt honorarer til bedrevidende advokater, der har snydt dem. De penge skal de da i det mindste have tilbage. Ja, det er bare min mening. Og jeg vil da også mene, at de nye ejere kan sælge deres ejendomme igen til den rigtige værdi, hvis de vil det. Det må være op til dem. De skal bare finde en ærlig advokat. Og dem er der heldigvis flest af.

Disclaimer