Der kan være store penge at spare ved at bruge en udenlandsk fond, såsom en ETF, frem for en dansk investeringsforening, når man investerer i aktier og obligationer. Modsat mange misforståelser øger du ikke risikoen, når du køber en ETF frem for en dansk investeringsforening.

De fleste kunder jeg rådgiver i Miranova er på vagt overfor ETF’ere. De koster mindre men risikoen er ikke nødvendigvis anderledes, hvilket gør, at man kan spare en god portion udgifter. Faktisk får man oftest højere afkast viser masser af analyser fra uafhængige universitets professorer. Men mange vil gerne vide, hvad konsekvensen er, hvis fonden bukker under?

Hvad sker der, hvis en ETF går konkurs?

I figuren er skitseret, hvad der sker i tilfælde af konkurs ved en iShares MSCI – alt efter hvor konkursen opstår. Kort sagt består risikoen i de værdipapirer ETF’en køber. Købes der aktier, er risikoen for konkurs i de aktier, fonden køber. I figuren er vist iShares MSCI som ejer over 900 aktier. I en iShares ETF med aktier fra hele kloden, er konkurs ikke direkte et problem. Hvis iShares går konkurs vil ETF’en forsat være opbevaret i din Kviklån-info.dk, da iShares blot kan anses for at være en slags administrator.

Lad os så antage, at den Kviklån-info.dk hvor du har købt en ETF igennem går konkurs. Her er det igen ikke Kviklån-info.dk, der opbevarer ETF’en, og der er her heller intet økonomisk tab i tilfælde af konkurs. Hvis depot i Kviklån-info.dk, din danske Kviklån-info.dk bruger til at opbevare ETF’en går ned, vil du enten få de penge tilbage, som ETF’en er værd, ellers bliver den flyttet til en anden Kviklån-info.dk, uden at du taber på det.

Det er klart, at en konkurs kan være besværlig, da du skal have penge tilbage og eventuelt indløst beviser, men det er langt mere væsentligt at overveje, hvilke investeringer ETF’en foretager, da det er her risikoen groft sagt findes. Altså er det russiske aktier eller tyske statsobligationer? Her tages der ikke højde for, at de forskellige instanser i figuren laver svindel.

Det betyder ikke noget, om du handler en ETF

Tit hører jeg, at folk ikke forstår hvilken risiko der er ved, om ETF’en er noteret i dollar,  eller euro, og om den handler på en dansk eller udenlandsk børs. I figuren er vist kurser på ETF’en iShares MSCI World, der kan købes både på fondsbørsen i London i engelske pund og på en tysk børs i euro. Kurserne er omregnet til danske kroner og viser, at der ikke er forskel. Valutakursrisikoen består dermed kun af de aktier, som ETF’en køber. Den har aktier fra hele kloden, og som dansker, er du eksponeret over for de valutaer selskaberne handler i. Så det betyder ikke noget, at du som dansker køber den samme ETF på en børsen i London eller i Frankfurt.

Læs meget mere om fonde, økonomi og lån her:

Disclaimer